Ένας ακόμη ενιαυτός κλείνει τον κύκλο του, με τις σπονδές λέξεων και σκέψεων που του προσφέραμε και την εμπειρία που μας ανταπόδωσε ως μέγα κέρδος
Σπουδαία βιβλία μας στροβίλισαν στη δίνη των συναισθημάτων τους όπως το «Φοβάμαι ταυρομάχε» το Π. Λεμεμπέλ ή «Οι προσκεκλημένοι» του Π. Ασουλίν. Νοιώσαμε το ορυκτό βίωμα μιάς πληγωμένης Ελλάδας με την «Μητέρα του σκύλου», του Π. Μάτεσι αλλά και ακουμπήσαμε «Στις άκριες γυναικείων χωραφιών» της Κ. Στεφανάκη. Η Μπ. Εβαρίστο με τις «Ξανθές ρίζες» μας ξεβόλεψε από τα γνωστά και αποδεκτά σενάρια ενώ ο R. Vecchioni με τον «Βιβλιοπώλη του Σελινούντα» ψηφίσθηκε σχεδόν παμψηφεί το βιβλίο της χρονιάς. Ο νεόκοπος Μιχ. Αλμπάτης μας ξάφνιασε με την γραφή του στο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» ενώ για την καλοκαιρινή ανάπαυλα μας αποχαιρέτησε ο τρις βραβευθείς με το βραβείο Pulitzer, Th. Wilder με το στοχαστικό «Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρε». Με το που φθινοπώριασε, περιπλανηθήκαμε στις στέπες της Ουλάν Μπατόρ, με την περιγραφική πέννα του Ίαν Μανούκ στο πολυβραβευμένο «Γερουλντελγγέρ». Ανακαλύψαμε τη δαιδαλώδη σκέψη του Πορτογάλου Φ. Πεσσόα. Ψάξαμε μέσα μας να βρούμε «Τον καιρό του Θεού», με την υπέροχη γραφή του S. Barry τυλίγοντας μας με όλα αυτά που μας προσέφερε.
Οι αισθητηριακές προσλαμβάνουσες για τον κόσμο, την αλήθεια, την επιστήμη, την θρησκεία του Σαλβαντόρ Νταλί, στην έκθεση CyberDali μας μάγεψαν και μας ταξίδεψαν σε άλλες παραλλήλους σκέψης και διανόησης.
Ακουστήκαμε στα ερτζιανά. Είδαμε θέατρο, απολαύσαμε κινηματογραφικές προβολές βιβλίων που διαβάσαμε και συζητήσαμε την οπτικοποιημένη εκδοχή σε σύγκριση με το βιβλίο και η καθεμία μας άφησε την φαντασία της να πάρει το δικό της μονοπάτι και να διαλέξει.
Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο μέσα από λέξεις, ιδέες και σκέψεις σπουδαίων συγγραφέων, για τον τόπο και τον χρόνο, με τη συμμετοχή μας στην 20η Έκθεση στην Θεσσαλονίκη και στην 3η Πανελλήνια Διαλεσχιακή Συνάντηση στην Κομοτηνή.
Η ετήσια ημερήσια εξόρμηση μας φέτος μας οδήγησε στο νομό Δράμας, με το Σπήλαιο της Αλιστράτης και το Σαντιρβάν Τζάμι να γεμίζουν τη φαρέτρα μας σκέψεις, εικόνες, ιστορία, πληροφορίες ενώ ο γευσιγνωστικός προορισμός του Οινοποιείου Παυλίδη μας πλημμύρισε με αρώματα και γεύσεις της πλούσιας Μακεδονικής γης.
Νέοι άνθρωποι, με καινούργιες οπτικές ή άλλες αντιλήψεις μας συστήθηκαν με τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής «Συγγραφείς του Κόσμου» όπως ο Carryl Ferre, ο Εντ. Λουϊ, ο Γ. Γκοσποντίνοφ ενώ η πρόσφατη συμμετοχή μας στην εξαιρετική έκθεση «Ενδυμα Ψυχής» μας έφερε σε επαφή με καλλιτεχνικές συμπράξεις για μια διαφορετική οπτική της Ιστορίας αναδεικνύοντας τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της.
Όταν όλοι κοιτούν αυτή την εποχή του χρόνου πίσω, εμείς κοιτούμε μπροστά. Η λογοτεχνία είναι εδώ για να μας θυμίζει πως τα πράγματα είναι περίπλοκα αλλά και πως η κατανόησή τους είναι μια άσκηση στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση, τόσο στην οριοθέτηση όσο και στην συμπερίληψη. Μέσω των βιβλίων ο αναγνώστης ζει πολλές ζωές και αυτό τον κάνει πιο πλούσιο ως άνθρωπο και ως πολίτη του κόσμου.
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» λέει ο Γιάννης Ρίτσος.
Μέσα λοιπόν από αυτήν την αιμοδοσία και την αιμοληψία με την νέα χρονιά ανυπομονούμε να ανανεώσουμε μέσα από τις λέξεις τα όρια του ιδιωτικού, να αναμετρηθούμε με τη δύναμη του συλλογικού, με την εξάλειψη του επιτηδευμένου και την βελτίωση του ανθρώπινου. Να βρούμε το μίτο για το μονοπάτι που κόντρα στα γνωστά, τα δεδομένα και την μουντή πεπατημένη θα μας οδηγήσει μέσα από το βάλσαμο της Τέχνης σε μιά ελκυστικά ελπιδοφόρο, δυναμογόνα και αναγεννητική καθημερινότητα.
Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου,
Συντονίστρια
Post a comment