«Οι παλιές πληγές δεν κλείνουν ποτέ; Ή κλείνουν και κάποια μέρα γίνονται ξέθωρες αναμνήσεις; Τι ενοχλεί περισσότερο από τα δύο; »
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η λέσχη Ανάγνωσης Σ Α Α Κ Ανατόλια συζήτησε το βιβλίο «Απόδοση δικαιοσύνης» των Βernhard Schlink & Walter Popp, στα πλαίσια του κύκλου της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο με την γνωστή τεχνική γραφής του συγγραφέα, αυτήν της κλιμάκωσης έθεσε πολλά ερωτήματα και ερωτηματικά τα οποία μας συνόδευσαν μέχρι αργά.
Η δικαιοσύνη ορίζεται ως αγαθό που δεν στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί αλλά στον άλλον άνθρωπο. Δεν είναι το ίδιο νόμος και δικαιοσύνη – η δικαιοσύνη είναι το ιδανικό ενώ ο νόμος είναι το εργαλείο.
Με φόντο μία υπόθεση αστυνομικής χροιάς, οι συγγραφείς θέτουν προς συζήτηση με τον αναγνώστη θέματα ζωτικής σημασίας, ειδικά στις μέρες μας, όπως το πώς εκλαμβάνεται η «δικαιοσύνη», πόσο δίκαιη είναι η ικανοποίηση του «περί δικαίου κοινού αισθήματος» σε αντιδιαστολή με την νομοτέλεια και την συνέπεια προς τους θεσμούς, των «ορίων» ατομικών και συλλογικών, της αποκατάστασης της τάξης / των πραγμάτων / των σωστών, του αιωρούμενου ερωτήματος «τα πράγματα σωστά ή τα σωστά πράγματα» και ποιός είναι αυτός που θα καθορίσει τα όρια στο εκάστοτε πεδίο και όχι μόνον. Η οικολογία, η παιδεία, η εξουσία, τα γηρατειά, η ατομική ευθύνη, η διαχείριση ενός παθογενούς παρελθόντος μιάς ολόκληρης χώρας μας απασχόλησαν πολυεπίπεδα αφήνοντας μία επίγευση για την ρευστότητα που έχει η μετάφραση, ανάλογα με την χρονική συγκυρία των «στερεών» θέσεων μας.
«Δεν είναι κατακριτέο να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους, το να τους αφήνεις όμως να το αντιληφθούν δείχνει έλλειψη τακτ.»
Η Λέσχη Ανάγνωσης έχει οργανώσει για το μήνα Φεβρουάριο ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη μόνιμη συλλογή, από τις συλλογές Ιόλα, Ξύδη και Απέργη, με λεπτομέρειες από την περιοδική έκθεση Future Perfect ενώ τον Μάρτιο θα απολαύσουμε την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο Άγιο Όρος», την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 26 Οκτωβρίου, με συλλογές φορέων της πόλεως και έργα όπως του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Ν. Γ. Πεντζίκη, της Κλειούς Νάτση και άλλων. Τέλος Μαρτίου οργανώνουμε και φέτος την ημερήσια εξόρμησή μας, στην περιοχή της Καβάλας αυτή τη φορά, με τα κάστρα της, το Υδραγωγείο της, το Τέμενος Χαλίλ Μπέη ( ή αλλοιώς το τζαμί της μουσικής), το μουσείο – κατοικία του Μεχμέτ Αλή, το οποίο θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα εν Ελλάδι σωζόμενα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και το εθνικό και ιστορικό μουσείο Ν. Καρβάλης με στοιχεία του Ελληνισμού της Καππαδοκίας και συλλογής σπανίων βιβλίων από τον 14ο αιώνα και όχι μόνον.
Θα χαρούμε να σας δούμε σε μία – και γιατί όχι σε όλες – τις δράσεις μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία, ιδέα ή πρόταση μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Σ Α Α Κ (2310 – 238.835)
Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου,
Συντονίστρια
Post a comment