ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024
ΔΕΡΜΑΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ’82
Ο Δημήτρης Δερματάς, ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Γη και του Κόσμου, είναι Καθηγητής Ρύπανσης Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχοντας αποκτήσει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (UC Berkeley) το 1992. Έχει διατελέσει, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου IMPEL (2018-2019) για την εφαρμογή και επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, Ειδικός Γραμματέας Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ (2017-2019), εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (2007-2013) και του ΔΣ του Πανευρωπαϊκού Δικτύου (2010-2013) Municipal Waste Europe (MWE), Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (2007-2010), Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής W. M. Keck στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ από το 1994 και μέχρι το 2006 και συγκαταλέγεται στο 2% των ερευνητών με την μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ’17
Γενvήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και
Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με μεταπτυχιακό στην
Πολιτική Θεωρία από το London School of Economics and Political
Science. Ερευνήτρια στην καταπολέμηση του διαδικτυακού ρατσισμού,
σεξισμού, ομοφοβίας, και διακρίσεων προς αθλητές στα social media.
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Μέλος του think tank των
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μέλος του Δικτύου Ανάλυσης
της Ακροδεξιάς (Far Right Analysis Network). Πρέσβειρα της Νέας Γενιάς
του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights
Watch). Έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικό και αγγλόφωνο τύπο για
εφημερίδες όπως η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, και το Social
Europe.
ΠΛΕΣΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ’08
Η Αικατερίνη (Κατερίνα) Πλέσια-Ευσταθοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου ‘Ανατόλια’ (class 2008). Σπούδασε στη Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. και είναι διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος και Πολιτικός Μηχανικός. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Cambridge και αποφοίτησε με διάκριση στο αντικείμενο της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Mphil in Engineering for Sustainable Development). Ως φοιτήτρια διετέλεσε μέλος της ΠΑΣΠ Ξάνθης.
Εργάσθηκε ως Μηχανικός Περιβάλλοντος από το 2013 έως και το 2017 με ειδίκευση σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε έργα υποδομών στα οποία εφάρμοσε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης. Είναι επιθεωρητής συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και έχει υλοποιήσει συστήματα σε τεχνικές εταιρείες. Μετά από τις μεταπτυχιακές σπουδές της εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων (Management Consultant) με ειδίκευση σε εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε εταιρείες Κοινής Ωφέλειας με έμφαση στην – προώθηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας – βελτιστοποίηση διεργασιών και απόδοσης συστημάτων – δημιουργία στρατηγικής μηδενικής κατανάλωσης.
Διαμένει στο Λονδίνο από το 2019 και είναι μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΣΕΡΜΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ’94
O Σωτήριος Κ. Σέρμπος υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976 και υπήρξε αριστούχος υπότροφος του Κολλεγίου «Ανατόλια» (class of ’94). Μεταξύ άλλων, διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών, ακαδημαϊκός υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο πεδίο των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, καθηγητής στο A.C.T. κ.α. Το 2018, στην εθνική καμπάνια προαγωγής των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, εκπροσώπησε τον τομέα της Εκπαίδευσης. Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στο πεδίο της ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση σε Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ. Παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία και πατέρας του Νεκτάριου.
ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ’79
O Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (PhD, Columbia 1998), Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (CLH), και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής. Επί σειρά ετών γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, υπήρξε Senior Member στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και στο Πανεπιστήμιο Princeton. Συγγραφέας και επιμελητής τόμων για τη συγκρουσιακή πολιτική, τη μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών και τη σύγχρονη δημοκρατική λειτουργία έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα του και βιβλιοκριτικές δημοσιεύονται τακτικά στον Τύπο. Τελευταίο βιβλίο του: Για την πολιτική που διαμορφώνει: εργατικό κίνημα και κράτος (Τόπος: 2023).
ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΛΥΔΙΑ-ΑΝΤΩΝΙΑ ’93
Η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, απόφοιτος του ’93 σήμερα κατοικεί στην Αθήνα με τον σύζυγο (απόφοιτος του ’93) και τα δυο παιδιά της. Είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας, εργάστηκε σε ανασκαφές στην Βεργίνα και το Καστρί Γρεβενών και από το 2014 εργάζεται με συνεχόμενες συμβάσεις ως επιστημονική συνεργάτης στο Μουσείο Ακρόπολης. Αν και στο παρελθόν εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα της, ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, μαθαίνοντας τις διαδικασίες και το έργο του ευρωκοινοβουλίου, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή. Κύριοι πυλώνες της πολιτικής της σκέψης είναι ο πολιτισμός και το περιβάλλον που πιστεύει ότι συμβάλουν αποφασιστικά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και μιας ανθρώπινης κοινωνίας.
ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ’79
Έλαβε πτυχίο Νομικής Α.Π.Θ. το 1983 με βαθμό 9,90. Το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αννόβερου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Α.Π.Θ. Είναι συγγραφέας είκοσι βιβλίων και άνω των εκατό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα και ασκεί ενεργό δικηγορία. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014 και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τον Ιούλιο του 2015, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ήρθε σε ανοικτή ρήξη με την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αποχώρησε, παραμένοντας ανεξάρτητος. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ως το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο με εκατοντάδες ομιλίες, ερωτήσεις, εισηγήσεις κ.ά. υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Προσχώρησε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του στις αρχές του 2022 και στις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.