2310 238835
saak@saak.gr

Blog

Παρουσίαση του βιβλίου Aμerika του Νίκου Βαβδινούδη

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου Aμerika του Νίκου Βαβδινούδη ’90 τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19.00 στο Morley House (campus Anatolia College) Λ. Τζων Κέννεντυ 60 (Πυλαία).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κα.  Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου ’80  (επικεφαλής της Λέσχης Ανάγνωσης Σ.Α.Α.Κ.), ο κ.  Ιωάννης Λαλάτσης ’67  (φιλόλογος – π. καθηγητής Anatolia College) και ο συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Read more

Πρωτοχρονιά με Edgar Allan Poe

«Ένα γράμμα με κλεμμένες σκέψεις από τον Πόε με το μυστήριο που περιβάλλει την εμφάνιση της Μάχης»

Φόνος στο Morley – που δεν ξέρουμε καν σε ποια οδό βρίσκεται…..

Γεφυρώνοντας τις σκέψεις μου, θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από τα Μαθηματικά, ασχολούμαι και με το bridge  στον όμιλο ΚΟΠΑ.

ΚΟΠΗ της βασιλόπιτας έχουμε σήμερα. Το Α αντικαθιστά το Η κατά την αρχαιότητα από την Σπάρτη στην Αθήνα. Η ταν η επί τας ήταν το πτώμα; Μήπως μπλοφάρω λόγω της ενασχόλησής μου με την τράπουλα, μια που η θεωρία των παιγνίων βασίζεται στην θεωρία των πιθανοτήτων, την οποία υπερασπίζεται ο Πόε;  Δεν είμαι νομικός, αλλά θα ακολουθήσω τις γενικές αρχές περί αποδεικτικών στοιχείων.

Το 11, ο αριθμός των κυριών που είναι παρούσες σήμερα, είναι μεγαλύτερο του 10 ( θυμάστε το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα) και μικρότερο του 14, μια που και οι 14 εγγεγραμμένες είμαστε υπέροχες. Κοπή και όχι κόψιμο της βασιλόπιτας, που παραπέμπει σε δηλητηρίαση των θυμάτων.

Μου βιδώθηκαν οι υποψίες με το κείμενο του Κοσμά Βίδου, «Αχ και να με βασάνιζαν ξανά» που μας έστειλε η Μάχη στο messenger η οποία πέρσι κατάφερε να λύσει το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου ορθογωνιώνοντας την κυκλική βασιλόπιτα. Γιατί άραγε δεν το επανέλαβε και φέτος;

Μας προϊδέασε στο facebook με τη φωτογραφία από τα σημαιάκια που θα καρφώσουμε, όπου επιθυμούμε. Ανατριχιαστικό, indeed!  Τα μάτια σας λοιπόν 14. Προσοχή όμως 11 x 2 = 22 μάτια πρέπει να υπάρχουν στο Morley. Τι απέγιναν οι υπόλοιπες κυρίες;  Εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος, η κοιμήθηκαν ακούγοντας αυτά που λέω;

Κορίτσια προσοχή! Η Μάχη κρατάει μαχαίρι!!!

από την Βασιλική Γκουντσίδου – Ιακώβου

 

Με γέλια, λιμπιστά κουραμπιεδάκια με καλο-καβουρντισμένα αμύγδαλα, παραδοσιακά «αετόπουλα», πολλά γλυκά και μία 2-κιλη βασιλόπιττα να μας χαμογελά απειλητικά μετά από τις γιορτινές βρώσιμες υπερβάσεις, κάτω από τα άγρυπνα μάτια του Edgar Allan Poe, ήρθε ο καινούργιος χρόνος στο Morley, μια και η Λέσχη Ανάγνωσης Σ Α Α Κ ήταν η πρώτη που έσπασε το νήμα και άνοιξε το χορό κοπής.

Μια σύναξη πλούσια από κάθε άποψη από πειράγματα (ως και το ανωτέρω κείμενο της φίλης Βασιλικής), συνταγές, λογοτεχνικές παρατηρήσεις αλλά και αναμνήσεις τρόμου σηματοδότησε την πρώτη μας συνάντηση. Ο Edgar Allan Poe, φανατικός θαυμαστής του αρχαιοελληνικού πνεύματος και ειδικά του Σοφοκλή, ονειρευόταν να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Στην ιδιαίτερα ταραχώδη αλλά σύντομη ζωή του έθεσε τον θεμέλιο λίθο στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας και στις ιστορίες τρόμου ή φαντασίας.

Ο κος. Ματθαίος Κουβάτσης, με την θεσμική ιδιότητα του 1ου αντιπροέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΑΑΚ έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίττα της ομάδας μας.  Τυχερή της χρονιάς, η Δόμνα Δούμα, η οποία μας συντροφεύει ενεργά σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας της λέσχης.  Εκ μέρους της συντονίστριας της προσφέρθηκε μία κλειδοθήκη ενώ από την πλευρά του Συλλόγου, της προσφέρθηκε ένα βιβλίο αναφορικά με την προσφορά του μεγάλου ευεργέτη του σχολείου, George Bissel αλλά και το βιβλίο, αστυνομικής λογοτεχνίας, του αποφοίτου Νικ. Βαβδινούδη.  Είθε η χρονιά της τυχερής αλλά και όλων μας να μας προσφέρει τα κλειδιά ώστε να μπούμε στο 2025 με ελπίδα, χαρά και ανοιχτές καρδιές και να υποδεχθούμε με ευγνωμοσύνη και ενθουσιασμό όλα όσα έχει να προσφέρει.

Η επόμενη συνάντησή μας ορίστηκε για την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025, με το βιβλίο«Απόδοση δικαιοσύνης», του συγγραφέα Ber. Schlink, που στην κατάταξη των αστυνομικών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κοινού που έκανε το Thriller – Forum για βιβλία που εκδόθηκαν μετά το 1985 το συγκεκριμένο βιβλίο ήρθε εικοστό. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απεύθυνε στον συγγραφέα τον τίτλο Ιππότη της Λεγεώνας Τιμής το Μάιο του 2002. Και η αστυνομική πλοκή είναι απλώς μια φόρμα για να μας μιλήσει για τα αγαπημένα του θέματα: τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την οικολογία και προπάντων για την ατομική ευθύνη.

Η Λέσχη Ανάγνωσης, πάντα υπό την αιγίδα και αρωγή του Συλλόγου Αποφοίτων ετοιμάζει και συμμετέχει σε μία σειρά εκδηλώσεων, για τις οποίες θα ενημερώνεστε τακτικά.  Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν ωραίες και ενδιαφέρουσες δράσεις.  Για οποιαδήποτε πληροφορία, ιδέα ή πρόταση μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Σ Α Α Κ (2310 – 238.835).

 

Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου,

Συντονίστρια – απόφοιτος 1980

Read more

«Πάει ο παλιός ο χρόνος»

Ένας ακόμη ενιαυτός κλείνει τον κύκλο του, με τις σπονδές λέξεων και σκέψεων που του προσφέραμε και την εμπειρία που μας ανταπόδωσε ως μέγα κέρδος

Σπουδαία βιβλία μας στροβίλισαν στη δίνη των συναισθημάτων τους όπως το «Φοβάμαι ταυρομάχε» το Π. Λεμεμπέλ ή «Οι προσκεκλημένοι» του Π. Ασουλίν.  Νοιώσαμε το ορυκτό βίωμα μιάς πληγωμένης Ελλάδας με την «Μητέρα του σκύλου», του Π. Μάτεσι αλλά και ακουμπήσαμε «Στις άκριες γυναικείων χωραφιών» της Κ. Στεφανάκη.  Η Μπ. Εβαρίστο με τις «Ξανθές ρίζες» μας ξεβόλεψε από τα γνωστά και αποδεκτά σενάρια ενώ ο R. Vecchioni με τον «Βιβλιοπώλη του Σελινούντα» ψηφίσθηκε σχεδόν παμψηφεί το βιβλίο της χρονιάς.  Ο νεόκοπος Μιχ. Αλμπάτης μας ξάφνιασε με την γραφή του στο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» ενώ για την καλοκαιρινή ανάπαυλα  μας αποχαιρέτησε  ο τρις βραβευθείς με το βραβείο Pulitzer, Th. Wilder με το στοχαστικό «Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρε».  Με το που φθινοπώριασε, περιπλανηθήκαμε στις στέπες της Ουλάν Μπατόρ, με την περιγραφική πέννα του Ίαν Μανούκ στο πολυβραβευμένο «Γερουλντελγγέρ».  Ανακαλύψαμε τη δαιδαλώδη σκέψη του Πορτογάλου Φ. Πεσσόα.  Ψάξαμε μέσα μας να βρούμε «Τον καιρό του Θεού», με την υπέροχη γραφή του S. Barry τυλίγοντας μας με όλα αυτά που μας προσέφερε.

Οι αισθητηριακές προσλαμβάνουσες για τον κόσμο, την αλήθεια, την επιστήμη, την θρησκεία του Σαλβαντόρ Νταλί, στην έκθεση CyberDali μας μάγεψαν και μας ταξίδεψαν σε άλλες παραλλήλους σκέψης και διανόησης.

Ακουστήκαμε στα ερτζιανά.  Είδαμε θέατρο, απολαύσαμε κινηματογραφικές προβολές βιβλίων που διαβάσαμε και συζητήσαμε την οπτικοποιημένη εκδοχή σε σύγκριση με το βιβλίο και η καθεμία μας άφησε την φαντασία της να πάρει το δικό της μονοπάτι και να διαλέξει.

Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο μέσα από λέξεις, ιδέες και σκέψεις σπουδαίων συγγραφέων, για τον τόπο και τον χρόνο, με τη συμμετοχή μας στην 20η Έκθεση  στην Θεσσαλονίκη και στην 3η  Πανελλήνια Διαλεσχιακή Συνάντηση στην Κομοτηνή.

Η ετήσια ημερήσια εξόρμηση μας φέτος μας οδήγησε στο νομό Δράμας, με το Σπήλαιο της Αλιστράτης και το Σαντιρβάν Τζάμι να γεμίζουν τη φαρέτρα μας σκέψεις, εικόνες, ιστορία, πληροφορίες ενώ ο γευσιγνωστικός προορισμός του Οινοποιείου Παυλίδη μας πλημμύρισε με αρώματα και γεύσεις της πλούσιας Μακεδονικής γης.

Νέοι άνθρωποι, με καινούργιες οπτικές ή άλλες αντιλήψεις μας συστήθηκαν με τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής «Συγγραφείς του Κόσμου» όπως ο Carryl Ferre, ο Εντ. Λουϊ, ο Γ. Γκοσποντίνοφ ενώ η πρόσφατη συμμετοχή μας στην εξαιρετική έκθεση «Ενδυμα Ψυχής» μας έφερε σε επαφή με καλλιτεχνικές συμπράξεις για μια διαφορετική οπτική της Ιστορίας αναδεικνύοντας τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της.

Όταν όλοι κοιτούν αυτή την εποχή του χρόνου πίσω, εμείς  κοιτούμε μπροστά.  Η λογοτεχνία είναι εδώ για να μας θυμίζει πως τα πράγματα είναι περίπλοκα αλλά και πως η κατανόησή τους είναι μια άσκηση στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση, τόσο στην οριοθέτηση όσο και στην συμπερίληψη.  Μέσω των βιβλίων ο αναγνώστης ζει πολλές ζωές και αυτό τον κάνει πιο πλούσιο ως άνθρωπο και ως πολίτη του κόσμου.

«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» λέει ο Γιάννης Ρίτσος.

Μέσα λοιπόν από αυτήν την αιμοδοσία και την αιμοληψία με την νέα χρονιά ανυπομονούμε να ανανεώσουμε μέσα από τις λέξεις τα όρια του ιδιωτικού, να αναμετρηθούμε με τη δύναμη του συλλογικού, με την εξάλειψη του επιτηδευμένου και την βελτίωση του ανθρώπινου.  Να βρούμε το μίτο για το μονοπάτι που κόντρα στα γνωστά, τα δεδομένα και την μουντή πεπατημένη θα μας οδηγήσει μέσα από το βάλσαμο της Τέχνης σε μιά ελκυστικά ελπιδοφόρο, δυναμογόνα και αναγεννητική καθημερινότητα.

 

Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου,

Συντονίστρια

Read more