Το βιβλίο «Γερουλντελγγέρ» του Γάλλου δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Ίαν Μανούκ σηματοδότησε την έναρξη της φετεινής περιόδου για τη Λέσχη μας.
Έχοντας τιμηθεί με 11 βραβεία αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των οποίων με τα τρία σημαντικότερα στη Γαλλία, ο συγγραφέας μας ταξίδεψε σε τόπους, ήθη και έθιμα τόσο μακρυνά από εμάς, τόσο γοητευτικά αλλά ενίοτε και τόσο ξένα.
Με ξεναγούς τις έμπειρες όσο και γλαφυρές Πέππη Νικολαϊδου, απόφοιτο του σχολείου και Man. Director του «Splendid Travel Tours» και την συνεργάτιδα της, Έλενα Αγγελίδου μέσα από τις αφηγήσεις τους, τις πληροφορίες που μας έδωσαν αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διέθεσαν μάθαμε για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της χώρας ενώ είχαμε την χαρά να έχουμε και τον 1ο αντιπρόεδρο του ΣΑΑΚ Ματθαίο Κουβάτση, οι νομικές γνώσεις του οποίου μας ξεκαθάρισαν κάποιες προσεγγίσεις ή συμπεριφορές που μας ξένισαν. Οι νομάδες Μογγόλοι μετακινούνται τέσσερις φορές το χρόνο (δεν υφίσταται η έννοια «ιδιοκτησίας» της γης στην ύπαιθρο) για να βόσκουν τα κοπάδια τους από άλογα, καμήλες, πρόβατα, κατσίκες και αγελάδες – μας μίλησαν για κάποια εκατομμύρια ζώων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το κασμίρ ύφασμα της Μογγολίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.
Το κλίμα της ευρύτερης περιοχής έχει την ιδιαιτερότητα της αλλαγής των 70 βαθμών (-30° στο κρύο και +40° στη ζέστη). Δεν υπάρχουν δρόμοι στην ύπαιθρο της χώρας την ίδια στιγμή που η πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ υποφέρει με μία εκ των μεγαλυτέρων περιβαλλοντολογικών μολύνσεων στον πλανήτη – άλλη μία ιδιαιτερότητα της χώρας.
Μάθαμε για τις διατροφικές τους συνήθειες με τα αλμυρά τσάγια, το αποξηραμένο γάλα αλόγου, τα δικά τους «σαν» τυριά, τις προβιές των ζώων που χρησιμοποιούν ακόμη ως «οικοδομικό» υλικό στις «γιούρτες», τις στρογγυλές σκηνές που κατασκευάζουν και τις οποίες μεταφέρουν ανά εποχή και διάθεση και σε άλλη περιοχή. Φύση και ουρανός κυριαρχούν στο τοπία και οι άνθρωποι γίνονται ένα με αυτό.
Στην έρημο Gobi βρέθηκαν για πρώτη φορά αυγά δεινοσαύρων, κάτι που το διαχειρίζονται εμπορικά μέχρι και σήμερα με τις πιο ευρέως γνωστές εκθέσεις δεινοσαύρων παγκοσμίως. Επηρεασμένοι από το ένδοξο παρελθόν της αυτοκρατορίας του Τζένγκις Χαν (για τον οποίο είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι και τον προβάλλουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία) αλλά και από την πολύχρονη κατοχή τόσο από τους Κινέζους όσο και τους Ρώσσους, οι Μογγόλοι σήμερα προσπαθούν να βρουν τον δικό τους βηματισμό.
Επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 με το βιβλίο του Φερνάντο Πεσσόα «Η κλεμμένη περγαμηνή», από τις εκδόσεις Νεφέλη, σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, ιδέα, πρόταση ή προοπτική αναφορικά με τη λέσχη Ανάγνωσης Σ Α Α Κ Ανατόλια, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΑΑΚ (2310-238.835).
Καλή μας αναγνωστική αρχή!!
Ανδρομάχη Καρανίκα – Δημητριάδου,
Συντονίστρια – απόφοιτος 1980
Post a comment